Hozzászólás ehhez Európa, Románia

Budapest, avagy Bukarest

Lacival egy pár éve ismerkedtünk meg szakkollégium révén, majd úgy hozta az élet, hogy egyszerre voltunk Erasmus programon Finnországban. Ez idő alatt rájöttünk, hogy mi IMG_9790eléggé hasonlóak vagyunk, különösen egy területen: mindketten imádunk utazni. Egy ideje már beszélgettünk arról, hogy nem csak véletlenül kéne összefutni Budapesten, vagy meglátogatni a másikat az egyik országban, hanem kéne egy közös út. Beszélgettünk, beszélgettünk, több opció is felmerült: Pozsony, Lengyelország, Németország, aztán szeptember végén bedobtam: egy hétvége Bukarestben? Laci persze egyből: miért is ne, egyeztettünk, határidőnaplót néztünk. Majd napokkal később épp odaértem egy randira, amikor csörgött a telefon Lacitól, hogy akkor most ott van a gép előtt, vegye meg? 😀 Perszepersze, vegye csak és akkor menjünk. Így kerültünk mi Bukarestbe. 🙂 (Jó tanács: Ne menjetek így első randira! ;))

IMG_9732Péntek délután repültünk WizzAirrel (repülőjegy 10.000-14.000 HUF-ért már elérhető) Bukarestbe, és ezzel együtt olyan 40 évet repültünk vissza az időbe. Laci révén helyi idegenvezetőnk is volt, akivel együtt repültünk a román fővárosba, és akinél az első esténket töltöttük. Andreiról, Laci munkatársáról hamar kiderült, hogy imád beszélni és már azt út elején egekig magasztalta Bukarestet és Romániát, hogy itt aztán lehet élni, és mennyire fantasztikus minden a románoknál.. Hááát kíváncsian vártuk a landolást..:)

A repülő út után viszonylag későn értünk Laci kollégájához, de ez nem vehette kedvét román kísérőnknek, hogy bevezesseIMG_9749n minket a román éjszakába. Andrei nagymamája igazi házi koszttal (rántott hús, krumpli, palacsinta) várt minket, majd miután elfogyasztottuk, megindultunk a híres Bukaresti éjszakába. Elsőként Bukarest egyik legrégebbi éttermébe látogattunk el, a sör tényleg méteres volt korsóval, látványkonyhát csináltak az asztalunknál, élő zenével kisérve, és ez még csak az első este volt, mi lesz még tehettük fel az első kérdés? Bukarest bulinegyede az óvárosban található, ahol mindenhol ingyen piával csalogatják a helyekre az embereket, az amúgy is olcsó ’partikánaán’-ban. Meg kell hagyni, hogy a románok igazán tudnak bulizni.

Másnap délelőtt jött az igazi turistáskodás, látnivalókkal, idegenvezetéssel. Andrei barátunk tovább utazott Konstancába a szüleihez, mi Lacival ketten próbáltuk felfedezni Budapestet, akarom írni, Bukarestet 😀 (Nem hagyhattam ki :)).

IMG_9756
A Parlament előtt karácsonyi forgatag

Röviden: Bukarest fő látványossága a román Parlament, amit a román diktátor, Nicolae Ceaușescu építtetett, amihez egy hatalmas sugárút vezet, amit párizsi Champs-Élysées ihletett. Sajnos mi a parlamentbe nem jutottunk be, mert az egy napos nemzeti ünnepüket a románok 5 napig ünnepelték, és nem volt kedvük dolgozni a parlamentben. A parlament mellett az óváros talán a legfontosabb látnivaló, ahol IMG_9918nem csak éjszaka érdemes menni, hanem nappal is kötelező visszalátogatni, mert Bukarest legszebb része. A belvároson kívüli részek sajnos eléggé le vannak pusztulva, mintha megállt volna az idő.
Bár a hírek alapján, elkezdődtek a fejlesztések. Érdekes tény a fővárosról, hogy kb. 2 millió ember lakik itt, és olyan 5 millió autó (!!) található a fővárosban, mivel ha valaki nem tudja fizetni a hitelt, vagy bármit, egyszerűen ott hagyják az út mellett, és új kocsit kezdenek használni. A városnézéshez nyugodtan ajánlom a Free City Tourt, aminek az idegenvezetői nagyon jók, rengeteg érdekes dolgot hallottunk tőlük, és tényleg kérdezhetsz tőlük mindent a románokról, tudnak válaszolni.

IMG_9800

A hosszú nap után visszasétáltunk a hostelünkbe, hogy akkor végre kipihenjük a román bulit, és az egész napos városnézést. A szálláson azonban egy szuper konyha parti verődött 5 ország résztvevőivel és a googlefordító segítségével menedzseltük, mert sajnos nem volt egy közös nyelv, amit mindenki értett, de egy valami közös volt, az utazás szeretette, és nyitottság a világra.IMG_9914

Az utazások révén már sok ismerősre tettem szert, például tavaly Kínában is
összegyűjtöttem/összegyűjtöttünk egy pár barátot a világ minden részéről. És milyen az élet? 2 kedves holland ismerősömmel Kínából is itt futottam össze Bukarestben. Utazz, és mindenhol lesznek barátaid. 🙂

IMG_9941Utolsó nap, egy kiadós reggeli után, akkor nézzük meg azt a nem sok mindent, ami kimaradt a román fővárosból. Vasárnap már igazából csak bóklásztunk az utcákon, de azért sikerült megkóstolnunk az egyik román különlegességet: fánk cukros tejföllel és lekvárral.

Vegyes érzésekkel zártuk a két és fél napos kalandunkat a román fővárosban. Bár sok nevezetesség nincs, de érdekes megtapasztalni a román mentalitást, és eltölteni egy hétvégét Bukarestben. Megnézni, hogy van-e hasonlóság a két főváros között, ha már állandóan összekeverik.. 🙂

Update: Jelenleg Shenyangban, Kínában vagyok, és meséltem egy kollégámnak, hogy korábban voltam egy barátommal Romániában, és kérdeztem, hogy tudja-e, hol van? Válasz az Afrikában van ugye? Majdnem Darling.. 🙂

F.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s